Kolega politik

Ve válečné minulosti se jeden ministr propagandy proslavil výrokem, že 100x opakovaná lež se stává pravdou. Nevím, jak dalece tomuto výroku věřil, ale dle mých zkušeností to byl v této věci naprostý břídil. Mám kolegu, který své učení zdokonalil a dovedl k mistrovství. Jemu stačí říct jakoukoli ptákovinu třikrát a věří jí hlavně on sám.

V jednom bytě jsme spolu dělali více oprav a jednou z nich bylo zapojení dřezu. Běžná věc, tohoto úkolu se zhostil onen kolega. Dělal jsem si svoje a nevěnoval jsem mu pozornost. Ovšem jen do chvíle, kdy majitelce vysvětloval funkci svého díla. To jsem zpozorněl i já, protože tato obhajoba práce by se měla vyučovat na učilištích. Vynechám technické podrobnosti. Pointa tkvěla v tom, že mu odpad výškově neseděl, a tak pod dřezem vyrobil odpadový tobogán. Paní to prezentoval jako „dvojitý sifon“, jako pojistku, kdyby „jednoitý“ nefungoval. Takovou pitomost jsem dlouho neslyšel, paní nenamítala nic – je to přece odborník. Také jsem neřekl nic, ale jak majitelka odešla, tobogán jsem předělal. Vrcholem toho bylo, že kolega vůbec nechápal proč. „To je přece lepší,“ a byl ochoten za svou pravdu padnout na barikádě.

Kdysi jsme u jedné paní upravovali vstupní schodiště. Speciální technologii předcházely nutné běžné zednické úpravy. Opět jsem svěřil tuto „zodpovědnou“ přípravu tomuto kolegovi a v bláhové víře, že se nemůže nic pokazit, jsem odjel za jinou zakázkou. Omyl. Nedošlo mi, že je venku hezké počasí a kolega má při vyšších teplotách vysokou unikavost od práce. Zadaný úkol splnil jen částečně, ale majitelce to zdůvodnil tak dokonale, že by mohla hned nastoupit do stavební firmy jako odborný poradce. Práce se samozřejmě o den zdržela a kolega pochopitelně nevěděl, co se stalo, vždyť technologie zpracování materiálu vyžaduje přestávku. Přestávku vyžadoval hlavně on. Můj zvýšený hlas v soukromí považoval za nespravedlivou křivdu špatně vyspalého vedoucího.

Při práci také běžně používáme ochranné pomůcky, nejčastěji rukavice. Kupuji je po celých balících a bereme si je dle potřeby. I tady ale platí, že každý máme potřeby jiné. Můj kolega má v tomto případě potřeby mozkového chirurga. Když jsem se ptal, co ho k takové spotřebě a ztrátám vede, jen jsem se dozvěděl: „Naděláš, vždyť to stojí pár korun!“ „Ano, ale mých pár korun,“ opáčil jsem. S tím evidentně nepočítal a spravedlivě se urazil. Koupil si tedy rukavice svoje, pochopitelně ty nejlevnější a také tomu v odpovídající kvalitě. Výhodnou koupi samozřejmě vychválil až do oblak a mnou kupované rukavice zatratil do pekel. Byl jsem zvědav, jak dlouho s těmito rukavicemi dokáže předstírat práci. Mužská ješitnost s jeho absolutní pravdou mu však nedovolila přiznat jakékoli pochybení a rukavice používal. Často však pracoval bez svých „palčáků“ a zase by to nebyl on, aby nenašel zdravotní zdůvodnění o dýchání pokožky, či nutnosti otěru vrchní části kůže běžným opotřebením. Nutno dodat, že mu jeho „kvalitní“ rukavice vydržely desetkrát déle než moje. Možná proto, že je zakoupil za svých „pár korun“.

Stejná situace se opakovala s nářadím. Pokud bylo moje, nebyl důvod ho šetřit. „No co, koupíš nové a dáš si to do nákladů.“ To se zase týkalo mých nákladů. Kdysi jsme potřebovali na práci krumpáč a kolega vítězoslavně přinesl svůj. Měl nalomenou násadu. Zablesklo se mi v očích a řekl jsem, že mu to vrátím. „Proč nekoupíš násadu novou, dáš si ji přece do nákladů?“„Je nalomená schválně, funguje to jako odpružení, aby dopad do hlíny nebyl tak razantní.“ Na toto zdůvodnění opravdu nebylo co říct.

Jednu vlastnost však ovládá dokonale. Není žádný velký myslitel a do školy nechodil zbytečně dlouho, prý aby se mu předčasně neunavil mozek. Se zákazníky se ale dokáže bavit na jakékoli téma. Upřesním, na jakékoli téma zákazníka, protože do hovoru dokáže vždy vpravit tzv. oslí můstek a převézt tak nenápadně hovor na téma, které zajímá jeho. Většinou zbraně nebo myslivost. Tak se třeba chemickému inženýrovi stane, že aniž by si všiml, už nevede řeč o problému úpravy pitné vody, ale poslouchá analýzu kvality jeleního paroží v závislosti na hustotě a složení lesního porostu.

A pak že je moje práce jednoduchá.

Nic mocUcházejícíDobrýVelmi dobrýVynikající (2 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

Napsat komentář