Boží mlýny

Ne všechny příhody hodinového manžela jsou veselé a mají šťastný konec. To už napovídá název příspěvku. Pro neznalé – boží mlýny nejsou žádné stroje, jak by někdo od řemeslníka očekával, ale odvěký systém potrestání viníka. V podstatě se viník buď potrestá sám, nebo to za něj udělá… boží mlýn.

Někdy ke spuštění mlýnu stačí i neuskutečněný záměr. V počátcích mého podnikání jsem měl zakázku, pro kterou jsem potřeboval koupit stavební materiál. Dostal jsem výhodnou nabídku na koupi levnějšího materiálu. Věděl jsem, že není úplně legální, ale vidina ušetřených několika stokorun byla příjemná. Ještě než jsem stačil obchod uskutečnit, potřeboval jsem na jiné práci vysokozdvižnou plošinu. I přes mou opatrnost vír božího mlýnu způsobil, že jsem plošinu vlastním přičiněním poškodil. Oprava stroje mě stála desetinásobek předpokládané částky, kterou bych ušetřil za onen materiál. Byl jsem hlavně rád, že mou „chamtivost“ odnesl jen stroj a ne někdo na zdraví. Desetinásobek nelegální částky je běžná cena za provoz božího mlýnu. Jelikož jsem člověk vnímavý, obchod s materiálem jsem neuskutečnil a dál ve svém podnikání ani neuskutečním. Jemné upozornění „shora“ stačilo.

Zřejmě ne všichni lidé však o božích mlýnech slyšeli. Jednou jsem přijal menší stavební zakázku v blízké vesnici. Domácí, říkejme mu třeba Jiřík, byl zpočátku vstřícný klaďas jako Jiřík z pohádky o Zlatovlásce. Měl firmu na renovaci aut a finanční nouzí rozhodně netrpěl. Až pozdě mi došlo, že v pozemském životě zlaté vlasy princezny představují „zlaťáky“, bohužel někoho jiného. Práci jsem nedělal sám, hlavně ji dělali moji kolegové. Udělali mnoho chyb, leč kladný princ neříkal nic. Žádné zásadní připomínky. Až do okamžiku placení. Najednou bylo špatně úplně všechno. Odmítl zaplatit i použitý materiál. Najednou jsme se ocitli v pohádce o loupežníkovi. Když pominu chyby v provedení práce, materiál jsem koupil, on mi ho ukradl. Nevím, jestli jsem byl jediný, na kom si svůj finanční dostatek vylepšoval, ale rozhodně vím, že určitě netuší, jak boží mlýny fungují. Mlýn nemusí pracovat hned, ale o to spolehlivěji, třeba až po roce či po dvou. Desetinásobek dlužné částky mu rozhodně nezávidím. Samolibý člověk, omezený chamtivostí, navíc nemůže pochopit, proč vydává hodně peněz třeba za léčení někoho blízkého. Nebo proč se mu stalo to či ono. Proč zrovna jemu?

Přece proto, že si to zasloužíš, pozemšťane!

Nic mocUcházejícíDobrýVelmi dobrýVynikající (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

Jedna zmínka “Boží mlýny

  1. boží mlýny melou dlouho ale často opačným směrem. satisfakce přijde, tomu věřím. a proč jste si nevzal fin. zálohu na materiál?Vůči zákazníkovi jste
    byl moc důvěřivý.Anebo to podcenili spolupracovníci? Těším se na další a humorné příběhy ze života.

Napsat komentář