Radílci

Mojí hlavní činností je pomáhat, opravovat, když zákazník chce a pokud vím, taky poradit. U některých zákazníků, většinou vlastně zákaznic, mne zaujalo, že si nechají jen poradit. Práci ale musí udělat někdo jiný, ne poradce. Těmto „všeznalým“ lidem říkám radílci. Radílek je většinou soused nebo kamarád. Dlouho jsem nemohl přijít na to, proč jen radí a neudělá nic. Po letech praxe a odříkání jsem na to přišel! Poradit umí, pracovat ne. Mohl by to pokazit.

Před lety jsem dělal u jedné velmi staré paní běžné opravy. Mimo jiné jsem také opravil ovládání ventilu radiátoru. Jak, není podstatné. Druhý den paní volala. „Přijďte to opravit znovu, je to špatně.“ „Co se stalo, co je špatně, něco nefunguje?“ nechápal jsem. „Funguje to, ale je to špatně, nebude to fungovat.“ Nedalo mi to a za paní jsem přijel. „Byl tady soused a řekl, že to není dobré.“  Vše jsem rázem pochopil.“ A jak by to opravil on?“ „To neříkal, jen řekl, že to nebude fungovat.“  Paní už tady není, ale shodou okolností mne zavolal i nový majitel. Byt byl po celkové rekonstrukci… až na topení. To funguje i po letech. Souseda jsem nepotkal. Možná už nefunguje.

Jiné dívčině jsem instaloval novou stěnu na WC. Bez potíží. Ty se objevily, až po příchodu souseda. Použil jsem jiné okrajové lišty, než má on a jiné zavírání dvířek, než má on, jiné šroubky, než má on, zřejmě i jiné kladívko, než má on… On to má „lepší“.  Samozřejmě jsem to „schytal“ při další návštěvě. Paní to chtěla mít stejné, taky „lepší“ a že to mám předělat. Tentokrát jsem se byl u souseda podívat. Pyšně mi svůj výtvor ukázal a netaji se tím, že použil to, co mu zůstalo z něčeho jiného. Hlavně z jiné doby. Paní jsem ujistil, že nic předělávat nebudu, že moje díly jsou z tohoto světa. Sousedem použité díly se přestaly vyrábět v době, kdy jsem já chodil do školky a ona do tanečních.

Obdobné peripetie jsem prožil v řadové zástavbě podobných domů. Bylo třeba předělat svod do odpadní jímky. Po zvážení všech okolností jsem navrhl řešení, paní souhlasila a tak jsem druhý den přijel i s materiálem. Bohužel, soused byl rychlejší. Vehementně prosazoval řešení, jak to má on doma. Poněkud zmatená dívčina to chtěla mít taky takové a abych to tak udělal. Ani jednomu však nedošlo, že domy jsou podobné jen zvenku, ale uvnitř je každý jiný. S kamennou tváří hráče karet jsem paní oznámil, že buď to udělám, jak chci já nebo ať zavolá souseda a udělá to on. K mému překvapení opravdu souseda zavolala. Soused okamžitě zaujal postoj – já nic, já muzikant, v baráku v životě nebyl a sousedku vlastně ani nezná.

Oslovila mne paní, že by potřebovala položit dlažbu, obložit stěny a osadit WC a umyvadlo, že má bratra zedníka, ale on nemá čas. Netuše nic zlého jsem se pustil do díla. Nejprve se nedělo nic, ale s postupem času byla paní vždy druhý den velmi chytrá a věděla, jak se co mělo udělat. Bylo mi to divné, než mi došlo, že zaneprázdněný bratr chodil denně kontrolovat moje dílo a vyprávěl svojí zákonité sestře, jak by to udělal on. Ovšem, kdyby měl čas. Když už jsem toho měl dost, nechal jsem pana bratra pozdravovat a že mu nechávám prostor pro jeho realizaci, protože už zítra nepřijdu. Dívčina se zřejmě zalekla dobře míněných rad a žádné práce. Dílo jsem tedy dokončil, ale vnitřně jsem byl nejistý, jestli udělám vše správně, když teď nemám „odborného poradce“.

Jednou dost pozdě odpoledne naléhavě volala paní, že nutně potřebuje vyměnit přívodní hadici k pračce, neboť ta stará teče. Chvíli jsem nemohl pochopit, v čem je problém tak naléhavý. „Dám Vám souseda, on Vám to vysvětlí.“  Zase se rozblikala ta zlověstná červená kontrolka v mé hlavě. „Mám to vymyšlené“ ozvalo se v telefonu. „Přijedete, vyměníte tu tenkou opletenou hadičku, co vede z železné kostky ke kohoutu u pračky a je to!“ „Jestli to máte vymyšlený, udělejte to sám, protože já dnes určitě nepřijedu. Přesně vím, o čem mluvíte, cokoli se může stát a já se do půlnoci nezastavím. Přijedu zítra.“ Druhý den volala paní: „Nejezděte, měl jste pravdu, už to máme opraveno. Soused to zkusil vyměnit, zastavil vodu a vyšrouboval hadičku. Bohužel si nezkontroloval, jestli hlavní uzávěr vodu opravdu zastaví. Nezastavil. Jak jste řekl, nezastavili jsme se do půlnoci. Musela přijet havarijní služba, ventil vyměnit a teprve pak jsme se mohli v klidu věnovat vytírání vody z bytu.“ Inu, soused k nezaplacení. Umí poradit i udělat…

Nic mocUcházejícíDobrýVelmi dobrýVynikající (3 hlasů, průměr: 4,67 z 5)
Loading...

Napsat komentář